Kesäkahvila Brita

Ihanaa kesää kaikille! Blogin ja Instagramin puolella on ollut hiljaista, sillä olen ollut kesälaitumilla Lapissa ja Haminassa. Nyt on pehmoinen palautuminen arkeen koittanut, minkä vuoksi nostin pullakahvimaljat Laajasalo-Degerö Seuran pitämässä Kesäkahvila Britassa.

Kesäkahvila Brita Laajasalon Ylistalolla

Aiemmin Uppbyn tilan toisena päärakennuksena toiminut keltainen puutalo, nykyinen Ylistalo (Muurahaisenpolku 4), on rakennettu vuonna 1804. Se on Helsingin neljänneksi vanhin jäljellä oleva puutalo. Talossa on keittiö, kaksi kamaria, suuri sali sekä kaksi ullakkohuonetta. Talon lasiveranta, Vilpola, on rakennettu jälkikäteen. 

Ylistalon omistaa nykyään Helsingin kaupunki mutta sitä hallinnoi Laajasalo-Degerö Seura ry. Ylistalo onkin seuran kotipesä. Tämän lisäksi Helsingin Musiikkiopisto pitää musiikkitunteja noin 36 tuntia viikossa. Muina aikoina Ylistaloa voi vuokrata kokous-, juhla- ja tapahtumakäyttöön. Kesäisin Ylistalossa toimii seuran perustama Kesäkahvila Brita.

Kahvilan perustarkoituksena on aina ollut paikallisten nuorten työllistäminen ja kahvila avasi ensimmäisen kerran ovensa Laajasalopäivänä keväällä 2015. Kahvila kantaa Ylistalon aiemman omistajan, sinnikkään ja oikeuksistaan kiinnipitäneen leskirouva Brita Hindersdotterin, nimeä.

Ylistalo, keltainen puutalo puistomaisessa ympäristössä

Avausvuodesta lähtien on Kesäkahvila Brita työllistänyt ensisijaisesti laajasalolaisia 9-luokkalaisia. Kesätöihin haetaan joka kesä 15–25 nuorta, jotka kukin työskentelevät kahvilassa kaksi viikkoa, yhteensä 60 tuntia. Kahvila aukeaa yleensä kesäkuun alussa ja on auki arkisin klo 9–18 aina elokuun puoleen väliin asti. 

Kahvila kahvihampaan kolotukseen, herkkusuille ja taiteen ystäville

Kesäkahvila tarjoaa kattavan valikoiman herkkuja (joista osa kenties itse leivottuja?) sekä paikallisten taiteilijoiden taidetta. Tänä kesänä listalta löytyy kahvia, erikoiskahveja, teetä, virvoitusjuomia ja mehua sammuttamaan janon, ja herkkuhampaalle pullaa, viineriä, kuivakakkua, kakkupaloja, jäätelöpuikkoja sekä Helsingin Jäätelötehtaan irtojäätelöä. Suolaisen ystävälle löytyy kinkkukierrettä ja snack-pizzaa. 

Salin puolella on taidenäyttely ”Kukkiva heinäkuu” (6.–31.7.2022). Näyttelyssä mukana taiteilijoiden Tuula Alhon, Aikku Keskisen, Anneli Nordströmin ja Sari-Aino Tolosen kukka- ja luontoaiheisia teoksia. Teoksia voi käydä ihailemassa kahvilakäynnin yhteydessä tai ostaa mukaan omaksi. 

Kesäkahvila Brita taustalla, kaksi A-kylttiä edessä, jossa kahvilamenu

Ylistalon iso valkoinen sali, jossa taidenäyttely.

Kesälomien päättymisen vuoksi kävin juhlistamassa töihin paluuta juomalla pullakahvit Britassa. Tiskillä odotti minua iloinen ja palveluhenkinen nuori neiti. Hän kertoi reippaasti päivän herkuista ja jututti myös kohteliaasti vanhempaa herrasmiestä. Minulle meinasi tulla valinnanvaikeus, sillä tarjolla oli kaikkea ihanaa, mutta pysyin alkuperäisessä suunnitelmassani. Seuraavalla kerralla poikkean jätskillä, nyt oli saatava perinteinen kahvilakombo.

Vaikka päivä oli hieman kolea, uhmasin merituulta ja menin puutarhaan juomaan suodatinkahvini herkullisen voisilmäpullan kera. Kahvi lämmitti juuri sen verran, ettei tullut kylmä. Pulla oli tuore ja maukas, kahvi erinomaista. Kahvilakokemus oli myös edukas, vain 4 euroa yhteensä. Kurkkasin myös nopeasti värikkään taidenäyttelyn ennen kuin lähdin jatkamaan iltaa geokätköilyn parissa.

Olethan jo käynyt Kesäkahvila Britassa?


Pyytarhapöydän päällä punainen kukka ruukussa, maitokahvi valkoisessa mukissa sekä voisilmäpulla lasilautasella

Aiheesta muualla:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kesakahvila-brita-tyollistaa-nuoria-laajasalos-1

 


Lähteet:

https://www.facebook.com/Britakahvila/

https://bin.yhdistysavain.fi/1583231/9Pqz0XpZSlliZW3Z7Pvx0Vcczv/Kes%C3%A4ty%C3%B6t%C3%A4%20tarjolla%202021.pdf

https://www.laajasalo-degero.fi/ylistalo/kesakahvila-brita/

https://www.laajasalo-degero.fi/ylistalo/kesakahvila-brita/brita-nimi/

https://www.laajasalo-degero.fi/ylistalo/ylistalon-historia/

https://www.laajasalo-degero.fi/ylistalo/ylistalon-vuokraus/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma