Hyvää uutta vuotta 2024

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Vuosi 2023 on ohi ja sitä saattaa pohtia, minkälainen kulunut vuosi oli laajasalosyndroomaa sairastavalle. Hiljaiseloa blogin puolella on ainakin ollut.

No, vuosi 2023 oli erittäin raskas ja suruntäyteinen. Perhettämme koettelivat menetykset ja sairastumiset melkeinpä rutiininomaisesti. Surutyö on ollut vuoden 2023 teema, vaikka mukaan mahtui myös iloisia hetkiä. Tästä syystä on blogin kirjoittaminen jäänyt tauolle eikä laajasalosyndrooma ole ollut kovin vahvasti läsnä.

Uuden vuoden aattona meillä on ollut mieheni kanssa tapana aina muistella mennyttä vuotta ja mitä kaikkea tuli koettua. Tehdä niin sanottu tilinpäätös niin hyvässä kuin pahassa, jotta voi aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä. Onneksi niitä ihania muistoja saatiin luotua myös vuonna 2023:

Sain herätettyä eloon kirjojen lukemisen harrastukseni. Nuorena olin kova lukutoukka sekä kirjakauppojen ja kirjastojen vakkariasiakas. Viime vuosina on lukeminen jäänyt vähemmälle – kulutin ehkä kirjan tai pari vuodessa, sillä keskittymiskykyni oli romahtanut liiallisesta ruutuajasta, työstressistä ja somessa hengailusta. Viime vuonna sain motivaatiota höllätä ja palauttaa keskittymiskykyni Helmetin pienen lukuhaasteen myötä, jonka nappasin alkuvuodesta mukaani Laajasalon kirjastosta. Listalla oli 25 kirjan haastekohtaa, ja itse sain rastitettua niistä yhteensä 10! Tästä olen todella ylpeä ja aion vastaanottaa uuden lukuhaasteen myös tänäkin vuonna. Lisäksi rakastan asioida Laajasalon kirjastossa, koska siellä on hyvä itsepalvelu- ja omatoimimahdollisuudet, sinne saa tilattua kirjoja ja henkilökunta on aina iloista ja auttavaista. Ja onhan Laajasalo-osasto myös mahtava, vaikka se onkin pieni.

Tässä listaa vuonna 2023 luetuista kirjoista, jos kaipailet lukuvinkkejä:
1. Riku Siivonen: Sampo Kaulanen – Suomen hulluin sympaattisin kauppias
2. Charlotte Brontë: Jane Eyre (suomeksi kotiopettajattaren romaani, aivan ihana)
3. Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri (aivan ihana)
4. Laura Honkasalo: Kaapin henki, tavaravaivaisen tunnustuksia
5. Ericka Waller: Hundår
6. Selma V Bulmur: Defcon 2
7. Freida McFadden: Eristysvanki
8. Fredia McFadden: Kotiapulainen
9. Kjell Westö: Skymning 41 – Roman från en krigstid (suomeksi Molly & Henry, romaani sotavuosilta)
10. Julija Mendel: Taistelu vapaudesta. Ukrainan tie kohti demokratiaa ja rauhaa.

Muita ilon ja onnistumien hetkiä oli sähköpyörän hankkiminen, sillä sillä taittuu noin 40 kilometrin edestakainen työmatka (koti-työpaikka-koti) energisesti alle kahdessa tunnissa. Pyörällä teimme myös mieheni kanssa erittäin onnistuneen pyöräretken kesällä. Pyöräilimme yhdessä päivässä noin 120 kilometrin matkan Laajasalosta Pyhtäälle, josta sitten seuraavina päivinä jatkoimme kohti Haminaa ja Kouvolaa, josta sitten tulimme junalla kotiin. Upea ponnistus ja kokemus.

Kesälomalla vietimme ihanaa aikaa Lapissa, Äkäslompolossa. Kävimme e-läskipyöräilemässä, useilla päivävaelluksilla, uimassa (taisi olla 12 asteista järvivesi kesäkuussa) ja nautimme Lapin luonnosta. Mäkäräisetkään eivät olleet vielä tuolloin heränneet kunnolla, mutta ilmat hellivät jopa 22 asteen lämmöllä. Koirat nauttivat mökkielämästä ja porojen ihmettelystä, meitä kiehtosi Jounin kauppa sekä Lapin herkut. 

Seikkailumieltä lisäsi Rukalla vietetty aika, kun kävimme kokeilemassa alamäkipyöräilyä. Luulisi sen olevan vain alamäkeen laskemista, rentoa puuhaa, mutta hiki siinä tuli ja sitä jaksoi vain pari tuntia, vaikka gondolihissillä päästiin aina huipulle. Poroparttiot pysäyttivät välillä menon, mutta olihan tuo kaiken kaikkiaan hauskaa puuhaa! 

Syksyllä sai nauttia erinomaisesta sienisadosta useammalla sienestysretkellä. Löysin salaisen paikan Laajasalon metsistä, joista kävin noukkimassa milloin kantarelleja, limanuljaskaa, rouskuja ja milloin jopa mustiatorvisieniä! Mökiltä löytyi myös mukavasti suppilovahveroita, joten pakkanen ja kuiva-ainekaappi ovat täynnä metsän herkkuja. Nyt talvella saa sitten nautiskella sienisalaattia, -risottoa, -piirakkaa ja –keittoa. 

Syksyllä juhlittiin myös syntymäpäiviäni. Laajasalon kukkakioskista oli tilattu minulle upea kukkalähetys suklaakonvehteineen ja löysin myös uuden paheen kauppakeskus Saaren leipomosta. Marian konditorian mantelicroissantit ovat luvattoman herkullisia, ja niillä herkuteltiin juhlapäivänä oikein antaumuksella. Nyt on vaarallista asioida Saaressa, kun riski on, että noita herkkuja nappaa useamminkin mukaan, eikä vain juhlahetkiin.

Laajasalon palveluista olen myös hurahtanut kirjaston lisäksi geelikynsiin. Olen pitkin vuotta käynyt säännöllisesti Saaren 2. kerroksessa ihanan Thalian luona Kauneushoitola Blossomissa. Omat kynteni ovat aina olleet kovin hauraat ja helposti katkeilevat, joten geelilakkauksen myötä minulla oma kynsi kasvaa ja pysyy vahvana, eikä lakkakaan ole koskaan ruman näköinen (paitsi kun kynnen juurikasvu alkaa näkyä). Olen kokeillut kaikenlaisia tyylejä, mutta omat suosikkini ovat ombrehäivytys sekä marmoriefekti. Thalia tekee myös loistavia jalkahoitoja ja kokeilin minä myös ripsien kestotaivutusta. 

Näin tarkasteltuna ei vuosi 2023 ollutkaan aivan huono. Nyt vuosi 2024 voi alkaa. Toivon siitä lempeää, energistä ja iloista. 

Energisesti se ainakin alkoi: mitäpä muuta upeana lumisena aamuna kuin hiihdolla Laajasalon urheilukentällä, kun latukone oli käynyt vierailulla sopivasti uuden vuoden aattona (vihdoinkin!). Ladut olivat kyllä paikoitellen jo pilalle tallottu mutta en antanut tämän pilata hyvää menoa. Tunnin aherruksen jälkeen saunaan ja olo on rento ja rauhallinen. Vuoden ensimmäinen päivä vietetään vuoroin kotisohvalla tuhisevien koirien kanssa ja vuoroin keittiön pöydän ääressä palapeliä kooten. 

Rentouttavaa alkanutta uutta vuotta 2024 kaikille!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma