Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Pidätkö makua pursuavasta, autenttisesta thaimaalaisesta ruuasta? Tänne itä-/kaakkois-Helsinkiin sopii erinomaisesti itä-/kaakkoisaasialainen ruoka, eikö vain? Onneksi meidän saarellamme löytyy järkyttävän hyvä thaimaalainen ravintola. Viherjuuret ovat onnistuneet luomaan jotain aivan omanlaista Kauppakeskus Saaren toiseen kerrokseen. Thai Papayassa pääsee nopeasti vierailulle Thaimaahan.

Vaikka ravintola avattiin melkein kolme vuotta sitten, on Thai Papayan juuret vanhemmat. Tarina alkoi nimittäin jo vuonna 2011, kun aviopari ja perustajat Lennu ja Pradab ”Lotta” Viherjuuri osallistuivat ensimmäistä kertaa Ravintolapäivään (= Suomessa samana vuonna alkanut ruokakarnevaali, jolloin kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamassaan paikassa). He pääsivät tarjoamaan thaikeittiön antimia suurelle yleisölle.

Thai Papaya ravintolan sisäänkäynti
Thai Papaya sijaitsee Kauppakeskus Saaren 2. kerroksessa, kirjaston ja kirjaston lukusalin välissä.

Pariskunta osallistui Ravintolapäiviin kolme kertaa ja saavutti suuren suosion. Suosion innoittamana sekä yksittäisten lisätilausten siivittämänä pariskunta perusti oman catering-palvelun ja suuntasi kotimaisille festareille tarjoilemaan thaiherkkuja festarikansan nälkään. Thai Papaya sai alkunsa, kuten myös sen ideologia:

”Thai Papayan ideologia on tarjota aitoja thaimaalaisia makuelämyksiä, parhaista raaka-aineista ja ammattitaitoisen, thai-ruokaan erikoistuneen kokin valmistamana. Laatu ja maku edellä.”

Osa Thai Papayan konseptia on lämminhenkinen ja yhteisöllinen, suorastaan perheenomainen ilmapiiri. Viherjuuret näkee usein ravintolassa – Lennun tiskillä ja tarjoilemassa ruokia pöytiin, Pradabin keittiön puolella ja ajoittain myös tiskillä ottamassa tilauksia vastaan. Asiakkaana sinut toivotetaan aina iloisesti tervetulleeksi, ja meidän ”kantisten” nimet ja suosikkiannokset ovat jo valmiiksi muistissa. 

Lounasta kaikille nälkäisille thaifaneille

Ravintolassa käy kuhina lounasaikaan – ruuhkaa on yleensä siinä kello 12 aikoihin, jolloin ruokaa saa odottaa jopa yli puoli tuntia. Siksi menemmekin noutamaan lounaamme/syömään lounasta (riippuen päivän kalenterista) ennen ruuhka-aikaa. Tällöin ruoka on valmista alle varttitunnissa. 

Lounas tilataan tiskiltä, joko take-awaynä tai pöytään, ja se maksetaan etukäteen. Listalta saa valita lämpimän ruuan valitsemallaan proteiinilla. Lounashintaan kuuluu myös runsas alkupalasalaattipöytä kasviskeittoineen (yleensä joko tom yam tai tom kha). Take-away lounasta noutava saa maksun jälkeen matkaansa ison salaattirasian sekä keittokulhon; pöytään tilannut voi valita pöydän pyykkipoikanumerollaan sekä suunnata sitten salaattipöytään. 

Tarjolla on chilistä lasinuudelisalaattia, Thai Papayan oma piimään tehtyä coleslawta, pähkinäistä salaattia sekä lantusta tehtyä ”som tamia”. Oma suosikkisekoitukseni on coleslaw sekoitettuna lasinuudeleilla ja päälle Thai Papayan mietoa vihreächilikastiketta sekä pari kurkku- ja limetinviipaletta mukaan. Salaattiannoksen ehdoton kohokohtana toimii tosin salaattipöydässä seuraava oleva herkku: kullanrapeat minikasviskevätkääryleet. Eivät ehkä tyypillistä thaimaalaista mutta ne ovat laittoman hyviä ja vievät kielen mennessään. Salaatin kaveriksi, jos syön paikan päällä, leikkaan mukaan myös palan ihanan rapeaa ja kuohkeaa patonkia. 

Thai Papayan alkupalabuffet, tai salaattipöytä, pursuaa thaiherkkuja ja makuja.
Salaattibuffetin kohokohta on kevätkääryleastia.

Sitten pääruokiin (okei, tätä kirjoittaessa tulee nälkä, ja odottelen taas arkilounasta): kasvissyöjänä valitsen proteiiniksi aina tofun, tosin listalla on joitain annoksia, joissa voin valita myös kananmunan. Aiemmin listalla oli hetken aikaa myös seitan, mutta se ei ollut aivan oma lempparini ja luulen, ettei sillä ollut kovin suurta menekkiä, kun se listalta on kadonnut. Sekasyöjille löytyy proteiiniksi kotimaista kanaa ja possua.

Aloittelevalle thaimaalaisen ruuan ystävälle suosittelen ehdottomasti Pad thaita, paistettua riisinuudelia, joka Thai Papayan versiossa on maustettu aivan ihanalla kastikkeella, ja tofu on todellakin rapeaa. Jos pitää poltteesta, niin sitten suosittelen (lämpimästi ;)) Phad kra paoa. Rohkeimmat ottaa sen thai-tulisena, mutta oma suosikkini on medium, vaikka talvipakkasilla tulinen, tai jopa thai-tulinen, on usein valintani. Osterikastikkeen ihana umami sekä thaibasilikan raikkaus saavat tofun maistumaan aivan taivaalliselle. Kaveriksi kuohkeaa ja aromikasta jasmin-riisiä. Myös Kaeng khiaw-waan curry, siis vihreä curry/green curry ja Panang curry ovat suosikkeja niinä päivinä, kun toivon jotain hieman tuhdimpaa lounaaksi. Thai Papayan curryt ovat kuin lämmin halaus keskellä työpäivää. Listan uutuus, Khao pad, siis paistettu riisi, on niin ikään uusi lemppari, tämä siis kananmunalla. 

Thai Papayan evoluutio

Kun Thai Papaya avasi ovensa alkuvuodesta 2020, olimme vastikään muuttaneet Laajasaloon mieheni kanssa ja meidän oli tarkoitus käydä tutustumassa tähän uuteen ravintolaan. Muuttorumban jälkeen ehdimme käydä Thai Papayassa vain kerran, ja sitten alkoikin korona, ja siitä seurannut lock down. Kokeilukerta jäi kuitenkin positiivisesti mieleen: tunnelmallinen bungalow-tyylinen ravintola, palvelualtis henkilökunta ja älyttömän herkullinen Pad thai tofu!

Thai Papayan ravintolatiloja ikkunoiden ääressä

Kesti tovi ennen kuin ravintolat saivat taas avata ovensa, alkuun pelkästään take-away –ulosmyynnillä. Kun ovet sai taas avata, tuotiin henkilömäärärajoitukset sekä kasvosuojainten vahva käyttösuositus myös ravintoloihin. Take-away oli tullut jäädäkseen, sillä moni ei uskaltanut palata ravintoloihin syömään pandemian vuoksi, mukaan lukien me.  

Meistä tuli Thai Papayan kanta-asiakkaita hyvin nopeasti. Aloimme käydä Thai Papayassa melkein päivittäin. Halusimme noutaa lounaamme, jotta olisi edes jotain ohjelmaa korona-arjessa, muuta kuin kotona oleilu ja kotikonttorilla työskentely, sekä ruokakaupassa käyminen. Ja pelkääminen, sekä neuroottinen käsien pesu. 

Koronarajoituksia tiukennettiin ja höllättiin vuoronperään. Ne vaikuttivat erittäin rajusti matkailu- ja ravintola-alaan sekä tapahtumateollisuuteen yleisesti. Toimettomaksi ei kuitenkaan Thai Papayassa jääty. Avausvuonna Lennu kertoi, että Thai Papayan ruokaa saa ostettua myös kilohintaan Eastonin K-Citymarketista. Ravintolassa myytiin take-awayn ohessa myös Thai Papaya –brändättyjä tuotteita, kuten kangaskassia, lippistä sekä vihreää chilikastiketta pulloissa. Kannatusmielessä nappasimme mukaan aina chilikastikkeen, kun vanha oli syöty loppuun, ja löytyy meiltä myös kangaskassi.

Thai Papatan ravintolatilat lähellä tiskiä

Myöhemmin kuulimme, että Thai Papayalla oli cloud kitchen Oulunkylässä, joka Woltin välityksellä toimitti thaiherkkuja ympäri Pohjois-Helsinkiä. Kuvioihin astui myös Ravintola Meritorni by Thai Papaya and Feastie Boys. Monta rautaa oli tulessa, sillä tutut festarit ja catering-keikat olivat pannassa.

Surun ja ilon vuosi 2022

Ilmeisesti tämä kaikki kävi kuitenkin liian raskaaksi, sillä kesäkuun alussa 2022 Thai Papayan Facebook-sivulla julkaistiin erittäin surullinen uutinen – Thai Papaya sulkee ovensa. Lennu avasi tiedotteessa, että ravintolan toiminta oli hiipunut kannattamattomaksi ja tämän lisäksi ravintola kärsi työvoimapulasta. Koronan tuomat haasteet olivat käyneet ylitsepääsemättömiksi ja yrittäjäpariskunnan jaksaminen oli tullut tiensä päähän. Tiedotteessa kuitenkin kerrottiin, että Thai Papayan tarina jatkuisi edelleen catering- ja festaripuolella. 

Tämä uutinen oli valtava pettymys ja erittäin surullinen, mutta ymmärsimme myös syyt. Pandemia oli, ja on edelleen, kurittanut Suomen kansaa ja yrittäjiä luvattoman paljon, ja erityisesti ravintola- ja tapahtuma-alaa. Itsekkäästi oli vaikea luopua hyvästä lounaspaikasta, mutta kesälomien tullessa, sai aikaa muuttaa tottumustaan ja kokeilla myös muita lounaspaikkoja niin Kauppakeskus Saaressa kuin muuallakin saaressamme, sekä Herttoniemenrannassa.

Thai Papayalle ei löytynyt kuitenkaan vastinetta. Opettelin Pad Kra Paon tekemisen. Ei siitä yhtä hyvää tullut, mutta toi kuitenkin samankaltaista valkosipulin ja umamin makua arkeen. Siksi tulin erittäin onnelliseksi elokuun lopussa, kun Lennu tiedotti, että Thai Papaya avaa jälleen ravintolan ovet. Festarikesä oli onnistuneesti takana ja pieni tauko oli tuonut uutta virtaa ja jaksamista tekemiseen. Toivottavasti ravintolasta saadaan kannattava ja ainakin meidän perheen kaksi kantista jatkavat ravintolassa lounastamista säännöllisesti. 

Oletko käynyt Thai Papayassa? Mikä on lempiannoksesi? Jaa kokemuksesi kommenttikenttään.
 

Thai Papayan ruskea paperikassi mustalla logolla

Thai Papayan lounas tarjoillaan arkisin ma-pe klo 10.30–15.30 hintaan 13,90 e. Keitto- ja salaattilounaan saa hintaan 10,90 e. A la carte listalta pääruuat hintaan 16,90 e.



Kuvat: © Lahtinen, Laajasalo-syndrooma, 2022



Thai Papayan kotisivut:

https://thaipapaya.fi/

 

Aiheesta muualla:

https://eastonhelsinki.fi/ikava-valoon-ja-lampimaan-thaivaallinen-ruoka-lohduttaa/

https://m.facebook.com/ThaiPapayaCatering/photos/a.151800378305390/1861795553972522/?type=3

https://www.dieta.fi/inspiraatio/ravintola_meritorni


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma