Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Viikko sitten lauantaina kävellessäni Marunakujan metsätiellä yllätyin positiivisesti ja innostuin: Helsingin kaupunki ilmoitti kyltissään, että Ilomäenpuiston kuntoportaiden rakentaminen käynnistyy 3/2023. Urakoitsijaksi on valittu VRJ Etelä-Suomi Oy ja urakan on tarkoitus valmistua 6/2023 aikana. 

Ilomäenpuisto, jonne kuntoportaat rakennetaan, sijaistee Laajasalon Yliskylässä ja se kattaa metsäisen mäki- ja kallioalueen polkuineen. Puistoa reunustaa Humalniementie ja Laajaranta pohjoisessa, Humalniemen venekerho idässä, Riitankuja kaakossa, Ilomäentien kerrostalot etelässä ja Marunakujan korkeat kerrostalot lännessä. 

Laajasaloon piti tulla kuntoportaat vasta kaupungin vuonna 2020 hyväksymän kuntoporrasohjelman toisessa vaiheessa, eli vuosien 2026–2030 aikana, mutta urakka toteutetaankin jo tänä vuonna. Urakkaan kuuluvat myös kuntoportaat Alppikylän huipulle, Majavatien päähän (nykyisten kunnostaminen) sekä Vaskipellonpuistoon. Ohjelman tavoitteena on lisätä Helsingin alueen kuntoporrastarjontaa entisestään. 

Portaille pituutta melkein 103 metriä

Puiset kuntoportaat rakennetaan rinteeseen ja niihin asennetaan metalliset avokaiteet, joiden sisään rakennetaan valaistusjärjestelmä valaisemaan portaita käsijohteesta. Alhaalta katsottuna portaat alkavat Marunakujan takaa lähtevän metsätien varrelta ja päättyvät avokallion laelle.

Portaat ovat 2,5 m leveät. Askelman pituus vaihtelee 39 cm ja 47 cm välillä, ja on keskimäärin 43,6 cm. Askelman nousu on noin 12 cm. Portaiden kokonaispituudeksi tulee suunnitelman mukaan 102,7 m ja nousua yhteensä 25,8 m. 

Välitasoja on yhteensä neljä ja kallion laelle rakennetaan ylätasanne, johon portaat päättyvät. Portaiden yläpään ensimmäiseltä välitasolta lähtee noin 1 m leveä kivituhkapintainen polkuyhteys Riitankujalle päin. Portaiden alapäähän tulee metallinen infotaulu, puinen varusteteline sekä metsätien suuntaisesti runkolukittavia metallipyörätelineitä. Väli- ja ylätasanteille asennetaan metalliset penkit. 

Kuntoportaat istutetaan nykyiseen maastoon sopivaksi

Portaiden tieltä on raivattava muutama runkopuu ja rakentaminen saattaa aiheuttaa juuristovaurioita portaiden läheisyydessä olevalle puustolle. Portaiden alle tulee täyttöä, mikä madaltaa portaiden putoamiskorkeutta avokaiteelle sopivaksi. Tämä tekee portaista kevyen näköiset. Täytöt myös maisemoidaan nykyiseen maastoon sopivaksi. 

Suunnitelman mukaan kuntoportaat sopeutuvat asemakaavan nro 6420 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Portaiden on tarkoitus olla valmiit ja viranomaisten hyväksymät 16.6.2023 mennessä.


***

Lisätietoja:

Ilomäenpuiston kuntoportaiden puistosuunnitelma nro VIO 6088/1. Lisätietoja Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, puh. 09 310 22111 (arkisin klo 8-16).Lähteet:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma