Vierailu Napolissa – ilman, että tarvitsee poistua saarelta

Aurinkoisena kevätlauantaina päätettiin lähteä mieheni kanssa pitkästä aikaa ravintolaan syömään. Koronapandemian aikana ravintolaruokaa on lähinnä haettu vain take-awaynä kotiin, mutta paljon kehuja saanut pizzeria teki uteliaaksi ja päätimme suunnistaa kohti ”Napolia”. Laajasalosta ei tarvinnut poistua laisinkaan, sillä osoite on Koirasaarentie 50.

Olen napolilaisen pizzan ykkösfaneja. Noin kymmenen vuotta sitten interrailasin läpi Italiaa ja kohtasin ruokarakkaani – autenttisen napolilaisen pizzan. Muistan edelleen, kuinka tomaattikastikkeen hapokas makeus kohtasi pehmeän suolaisen prosciutton sekä täyteläisen ja kermaisen mozzarellan. Pohja oli täydellinen – rapea päältä, pehmeä ja ilmava sisältä, eikä todellakaan pullamainen tai raskas. Pizzeria oli napolilaisella kujalla; ulkona sijaitsivat haisevat roska-astiat ja katu oli likainen paahtavassa auringonpaisteessa – pizzerian sisällä oli huumaavaan tuoksuinen ilmastoitu hämärä kolo muutamalla neljän hengen pöydällä sekä jättimäisellä kiviuunilla varusteltuna. Pizza oli portti ruokataivaaseen ja olisin siinä hetkessä kuollut erittäin onnellisena. 

Napolilaista pizzaa Suomessa

Kun ensimmäisen kerran elämässään saa syödäkseen myös maailman herkullisemmaksi kehuttua pizzaa, ei enää sen jälkeen hyväksykään mitä tahansa vehnälettua pizzaksi (toki onhan myös kebabpizzerioiden pizzat hyviä silloin, kun edellisiltana on tupannut juomaan turhan monta lasia viiniä ;)). Napolilainen pizza on pizza parhaimmillaan – ohut pohja kuohkeilla reunoilla, paistettuna aidossa pizzauunissa kuumassa lämpötilassa. Lämpötilassa, joka luo taikinaan mustanruskeita laikkuja ja erityistä kuohkeutta. Parhaimmillaan pizzapohjan päälle riittää vain tomaattikastike ja laadukas mozzarella. 

Nykyään olen kasvissyöjä, joten prosciuttoa en enää ikävöi – mutta se pohja ja kauniisti sulanut mozzarella. Olen vieraillut Suomessa useassa eri napolilaisessa pizzeriassa Italian-reissuni jälkeen – niitä on perustettu Suomeen useita, ja nimenomaan autenttisella napolilaisella pizzauunilla. Suosikkini tähän mennessä on ollut Oulunkylän Capperi, vaikkakin mikään Suomessa syömistäni pizzoista ei ole yltänyt Napolin tasolle (toki voi olla, että aika kultaa makumuiston ja tekee muistosta turhan pyhän). Kuitenkin, kotisaarellanikin on mahdollisuus päästä Napoliin – jopa kahdessa eri paikassa: Kruunuvuorenrannan Kruunu Pizzeriassa sekä Jollaksen Fornitalyssa. Nämä kaksi paikkaa ovat olleet jo jonkin aikaa to-do –listallani, turhankin kauan. Siispä, tänään päätin käydä testaamassa näistä toista, eli Kruunu Pizzeriaa. 

Napoli Laajasalossa - Kruunu Pizzeria

Kevätauringon paiste ja lomaviikon alkamisen kunniaksi suuntasimme mieheni kanssa osoitteeseen Koirasaarentie 50. Pizzeria sijaitsee aivan Kruunusillat-työmaan läheisyydessä, kerrostalon alakerrassa olevassa liiketilassa. Ovet pizzeria avasi 3. marraskuuta 2021 ja on ensimmäinen ravintola, joka avasi ovensa Kruunuvuorenrannan uudella asuinalueella. Ravintoloille tarkoitettua liiketilaa olisi tulossa vasta vuonna 2023, mutta Kruunu Pizzeria yhdisti kaksi toimistotilaa ja muutti nämä ravintolaksi. Toisesta tuli ravintolan keittiö ja toisesta ravintolasali sekä kahvila. 

Kruunu Pizzerian yrittäjänä toimii Agim Sito perheineen. He ovat aiemmin pitäneet Marian Konditoriaa kauppakeskus Saaressa, mikä näkyy myös pizzerian kahvilan vitriinikaapissa, josta voi löytää esimerkiksi tiramisua, pullaa ja erilaisia kakkuja. Pizzeria on erikoistunut napolilaisiin pizzoihin, joita varten ravintolaan on hankittu erikoisvalmisteinen uuni. 

Tilat on sisustettu modernin tyylikkäästi ja ravintolasalin tunnelma on kotoisa ja lämmin. Ilmassa leijuu lohduttavan ihana pizzan tuoksu. Seitsemäntoista pizzan listalta tarjotaan kasvissyöjälle peräti kuutta eri pizzaa sekä tietty omavalintamahdollisuuden. Juuston voi vaihtaa lisämaksusta myös vegaaniseksi juustoksi ja pohjan voi tilata gluteenittomana, jolloin myös vegaanit ja keliaakikot pääsevät herkuttelemaan. Vegetariana ja Rucola.
Kuvat: 
© Lahtinen, 2022


Itse otin alkuperäisen Vegetarianan (16), jossa oli grillattua paprikaa, herkkusientä, munakoisoa ja artisokkaa sekä tuoretta rucolaa ja täyteläistä mozzarellaa. Mieheni valitsi Rucolan (12), jossa oli rucolaa, kirsikkatomaattia, parmesaanilastuja, oliiviöljyä sekä revittyä bufala mozzarellaa. Pizzan paras juomakaveri on tietysti Pepsi Max. Lounasaikaan ei oikein viitsinyt viiniä tilata ja olimme kuitenkin autolla liikenteessä. 

Pizzan pohja teki heti vaikutuksen sekä miten pizza tarjoiltiin – pizzakivellä puisen lyhytvartisen pizzalapion päällä. Pohja oli keskeltä ohut ja mehukas, reunat olivat paksut ja kuohkeat. Kasvikset olivat tuoreita ja luvatusti grillattuja. Niihin oli jätetty purutuntumaa eli pizzasta ei tullut vetistä ja mössöistä. Maut olivat erinomaiset ja tasapainossa, juustoa oli juuri oikea määrä. Pizzanautinto oli taattu. Mieheni oli myös tyytyväinen pizzaansa. 
En tiedä tuleeko mikään Suomessa syöty napolilainen pizza voittamaan koskaan Napolissa syömääni pizzaa mutta Kruunu Pizzeriaa tulen kyllä tukemaan myös jatkossa. Laajasalolainen yritys, tuoreet ja laadukkaat ainekset, erinomainen esillepano ja makujen tasapaino – monta syytä odottaa seuraavaa kertaa. Silloin haluan luultavasti kokeilla valkoista pizzaa, eli Biancaa (17). 

Toki ennen sitä täytyy käydä, vertailun vuoksi, kokeilemassa Fornitalyn Verdurea, jossa myöskin grillattuja kasviksia. 


 


Aiheesta lisää/lähteet:

Kruunu Pizzeriasta kertova juttu Helsingin Uutisissa: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4344321 

https://www.kruunupizzeria.fi/

https://www.kruunupizzeria.fi/ruokalista 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma