00840 – oodi Laajasalolle

Laajasalo on inspiroinut monia vuosien ajan – myös erästä lauluntekijää. Egotrippi-yhtyeestä tuttu perustajajäsen ja laulaja-kitaristi Knipi julkaisi kesäsinglen, joka on omistettu Laajasalolle. Postinumeron takaa löytyy muistoja, merenrantaa ja rakkautta.
 

"Tässä on hyvä, muu saa olla / Nolla nolla kasi neljä nolla..."

Knipi, tai Zachris Stierncreutz, on kotoisin Laajasalosta ja on asunut saaressa käytännössä koko elämänsä ajan. Knipin toisen soololevyn kesäsingle, 00840¸ julkaistiin alkukesästä 2021. Etenkin laajasalolaisille single on mieleinen – se kertoo elämästä merenrannalla, Laajasalossa.

”Voisi kai sano niin, että kappale alkoi kirjoittaa itse itseään.” -Knipi

Alun perin tarkoituksena ei ollut tehdä kotiseuturakkauteen perustuvaa laulua – mutta sellainen siitä kuitenkin tuli. Melodia oli jo valmiina mutta se tarvitsi positiivista sanomaa kaveriksi. Laajasalon länsirannalla Kaitalahdessa löytyy näköalakallio, jonka vastarannalla näkyy niin Kulosaaren Casino kuin Helsingin ydinkeskustan kirkontornit Agricolan kirkosta Uspenskin katedraaliin. Samaiselta kalliolta 00840-laulun kertojaminä laskee torneja.
 

”Istutaan vastarannalla kaksistaan / Lasketaan kirkon torneja…”

Mikä tekee Laajasalosta sitten niin viihtyisän? Perustelut löytyvät vaivattomasti: saari tarjoaa merta, luontoa, puistoja sekä sopivasti itähelsinkiläistä rosoa. Laajasalo katuineen, kallioineen ja puistoineen kuuluvat myös Knipin tuotannossa – saari löytyy hänen tuottamien kappaleiden riveistä ja rivien väleistä. 00840 syntyi puolivahingossa, oodiksi kotikulmille sekä myös rakkauslauluksi. Sanojen takaa löytyy Knipin ja hänen vaimonsa tarina. Molemmat ovat laajasalolaisia ja yhteistä eloa on takana melkein 30 vuotta.
 

”Ja kerran pääsin kanssas naimisiin / En tiedä miten / Mut tässä ollaan vieläkin…”

Pohjimmiltaan laulussa on kuitenkin kyse ystävyydestä, hetkessä elämisestä ja pitkästä rakkaudesta, ja kertosäkeen postinumero on lopulta vain sivuseikka. Laajasalo antaa niin sanotusti viitekehykset laulun tapahtumille. Toki 00840 ei ole ainut Laajasaloon sijoittuva laulu. Saaren tunnelmaa voi aistia Knipin soolotuotannon kappaleissa 1986 sekä Katkoviivoja, Egotripin kappaleissa Varovasti nyt, Asunto 35, Valssi sekä Asfaltin pinta, ja Anna Puulle tehdyssä Nopeimmat junat -kappaleessa.

Uutena laajasalolaisena viehätyin kappaleesta 00840 heti. Melodia jäi korvamadoksi ja sanat opin melko nopeasti. Laulun leppoisa ja kesäinen tunnelma toi lohtua koronakesään, ja tuo edelleen aurinkoa tähän helmikuiseen koronatalveen. Syvyyttä lauluun tuo ”maisemien näkeminen” silmien edessä – tunnistan oitis Redin tornit, Helsingin keskustan horisontissa, meren tuoksun… 😊Tiesitkö?
Lempinimi ”Knipi” syntyi jo varhaislapsuudessa, jolloin äidillä oli tapana sanoa pojalleen ”Knip inte!” eli älä nipistele.

00840
Säv. & san. Knipi
Sov. Knipi, Jukka Immonen, Anssi Maasalo, Jussi Liimatainen, Heikki Kytölä, Klaus Suominen

Istutaan vastarannalla kaksistaan
Lasketaan kirkon torneja
Kattellaan nousevia pilvenpiirtäjiä
On edessäni muuttuva maailma

Naurattaa menneet muotivirtaukset
Nousukauden villitykset
Maailman vuosien ankeat meiningit
Kun meistä tuli parhaat kaverukset

Oo-oo Pilvivanat piirtyvät
Oo-oo Suihkukoneet lentävät

Tässä on hyvä
Muu saa olla
Nolla nolla kasi neljä nolla riittää
Se riittää mulle
Tässä on hyvä
Muu saa olla
Nolla nolla kasi neljä nolla riittää
Se riittää mulle

Mä joudun kanssas aina ongelmiin
Johonkin ihanaan kaaokseen
Ja kerran pääsin kanssas naimisiin
En tiedä miten mut tässä ollaan vieläkin

Oo-oo Pilvivanat piirtyvät
Oo-oo Suihkukoneet lentävät

Tässä on hyvä
Muu saa olla
Nolla nolla kasi neljä nolla riittää
Se riittää mulle
Tässä on hyvä
Muu saa olla
Nolla nolla kasi neljä nolla riittää
Se riittää mulle
Lähteet:

00840 on kesäbiisi, jolla Egotripin Knipi ylistää kotisaartaan – "Tämä kappale alkoi itse kirjoittaa itseään" | Paikalliset | Helsingin Uutiset

Monien suomalaisten huippuartistien biisien juuret ovat tällä saarella – lopulta lauluntekijä Knipi kirjoitti rehellisen oodin kotikulmilleen (yle.fi)
Kommentit

  1. Onnea blogille! Mukava lukea hyvää ja elävistä tekstiä! Ihan kuin olisi itsekin siellä Laajasalossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että pidät blogistani :) Mukavia lukuhetkiä ja terveisiä Laajasalosta!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma