Laajasalon aakkoset

Esittelen seuraavaksi Laajasalon helmiä, aakkosjärjestyksessä. Listaus perustuu puhtaasti omiin kokemuksiin ja mieltymyksiin.  


A - Aittasaari. Noin kahden kilometrin pituinen metsäinen pururata merellisissä maisemissa. Käyn täällä usein lenkillä koirien ja mieheni kanssa. 


B - Blancco. Heidän vöner ranskalaisilla on parasta mättöruokaa, kun sellaista tekee mieli. 


C - Cityeläimet. Laajasalossa olen nähnyt peuroja, kettuja, pöllön, haukan, kaneja, rusakoita... sekä vihaisen lumikon (tai kärpän, en ole aivan varma).  


D - Degerö. Ruotsin kieltä kuulen paljon Laajasalossa, ja tästä olen suomenruotsalaisena iloinen.  


E - Elämä. Monen mutkan kautta päädyin Laajasaloon. Nyt helmikuun puolessa välissä tulee kaksi vuotta laajasalolaisuutta täyteen. 


F - Furuvik. Vuonna 2019 tutustuimme mm. Villa Furuvikiin ja Furuvikin uimarantaan. Furu tarkoittaa ruotsiksi mäntyä ja vik lahtea. Villa Furuvik on vuokrahuvila, joka tarjoaa juhla-, sauna- ja kokoustiloja kauniissa mäntyisessä merenrantaympäristössä.  


G - Gunillankallio ja Gunillantie. Asuimme väliaikaisesti Gunillantiellä, kunnes muutimme nykyiseen asuntoomme. Gunillantien asunnon vierestä pääsi pieneen kalliometsään, jota reunusti pururata ja Koirasaarentie. Kallion ja tien nimien innoittajana on Gunilla Svanström, joka hallitsi Degerön kartanoa vuosina 1687-1709. 


H -  Hevossalmi. Hevossalmen uimaranta ja sen vieressä oleva upea kuntorata metsineen ja merenrantoineen kuuluvat suosikkipaikkoihini Laajasalossa. Gunillantieltä käveltiin usein koirien kanssa näissä maisemissa.  


I - Ilomäki. Tai Ilomäenpuisto - jyrkkä rinnemäinen metsäalue, jonka kallion päältä on upeat maisemat Yliskylän ylle. Paikalle ollaan (joskus) suunnittelemassa myös kuntoportaita. Tähän mennessä puhkumista on tapahtunut jyrkkää polku pitkin. 


J - Jollaksen räme. Paikka on ihastuttava, melkeinpä maaginen. Luonnonsuojelualueella on pitkospuupolut ja mieli lepää maisemissa. Räme sijaitsee aivan Furuvikin läheisyydessä.  


K - Kruunuvuoren hylätyt huvilat. Kävin tutustumassa huviloihin, kun niitä vielä oli jokunen pystyssä, vuonna 2016 äitini kanssa. Muistaakseni Hesari oli kirjoittanut huviloista jutun, tätä ennen en ollut koskaan kuullutkaan paikasta. Minua on aina kiehtonut autiotalot. Kuka on asunut talossa ja miksi se on hylätty? Minkälaista elämää talossa on vietetty? Laajasalon kirjastosta lainasin mielenkiintoisen teoksen, joka kertoo alueen historiasta ja jokaisen huvilan taustan. Kiehtovaa luettavaa. Nykyään paikalle ei ole enää yhtään huvilla – viimeinen huvila, Villa Hällebo, paloi vuonna 2021. 

 

L - Laajasalon kukkakioski. Onko mitään ihastuttavampaa kuin pienet puodit? Juussarenkujalla sijaitsee aivan ihana Laajasalon kukkakioski. Kyllä, kioski! Menin naimisiin viime kesänä ja kukat hain kukkakioskilta: sulhaselle ja bestmanille ruusuvieheet, ja morsiamelle ja kaasolle kukkarannekkeet helminauhalla (en halunnut perinteisiä kimppuja vaan kätevän asusteen). 


M - Meri. Olen viettänyt lapsuuden kesät ja talvilomat Hangossa. Siellä opin rakastamaan merta ja haaveenani on aina ollut asua meren lähellä. Tämä haave toteutui. Merenrannassa sieluni lepää.  


N - Niemet. Laajasalossa on paljon niemenkärkiä. Oma lempparini on Tahvonlahdenniemi. Niemeltä on virkistävää pulahtaa mereen kuumana kesäpäivänä tai keväisen polkupyöräretken päätteeksi - vaatteet päällä! Paikalla on paikoitellen paljon kalastajia, mutta usein saa olla myös aivan omassa rauhassa. Täällä on lähtenyt talviturkit jo kahtena vuotena peräkkäin. 


O - Ompelimo Helia. Pyrin vähentämään kulutustani ja haluan käyttää tavaroita loppuun. Myös vaatteita ja kenkiä. Suutarille vien mielelläni hyvät kengät korjattavaksi, ja vaatteet ompelimoon. Aiemmin kauppakeskus Saaressa sijaitseva Ompelimo Helia korjasi pitkäikäisen talvitakkini vetoketjun sekä hihansuun, ja takki oli kuin uusi. Nykyään ompelimo sijaitsee Kruunuvuorenrannassa osoitteessa Koirasaarentie 23. 


P - Puistot. Laajasalossa on niin paljon ihania puisto- ja viheralueita: Tullisaaren puisto ja Henrik Borgströmin puisto, Kaitalahdenpuisto, Sarvaston kultapossupuisto, Aake Pesosen puisto, Vuorilahdenpuisto, Porvariskuninkaanpuisto... Kelpaa käydä lenkillä, kävelyllä, pyöräilemässä, hiihtämässä, piknikillä... 


Q - Q-park. Kauppakeskus Saaren pysäköintihallissa. En oikein muuta keksinyt Q-kirjaimelle. Paitsi, että kinastelemme mieheni kanssa miten kirjain tulisi lausua. Itse olen oppinut, että kirjain on “kuu”, mieheni sanoo “guu”. Internet tosin vahvistaa, että kirjain lausutaan “kuu”. 


R - Riitankuja. Lapin matkalla kävimme Kilpisjärvellä ja huiputimme Saanan. Tätä varten kävimme “harjoittelemassa” nousemista. Harjoittelimme jonkin verran Ilomäenpuiston jyrkännettä pitkin, mutta halusimme saada Saanan verran nousumetrejä varastoon. Siispä, treenasimme Saanan nousua reippailemalla Riitankujan mäkeä pitkin ylös alas, 500 nousumetrin verran. Muistaakseni se vaati 15 toistoa ylös alas. 


S - Saari. Kauppakeskus Saaressa käyn usein, sillä sieltä löytyy 

a) kuntosali  

b) kirjasto  

c) lempiravintola Thai Papaya sekä mättöruokapaikka Blancco  

d) valikoimailtaan erinomainen K-Supermarket  

e) bonuksia kerryttävä S-market. 


T - Thai Papaya. Haemme ajoittain lounasta “thaikkupapaijasta”. Autenttinen ja omasta mielestä Suomen paras thairavintola. Ravintolaa pitää pariskunta Lennu ja Pradab “Lotta” Viherjuuri. Ehdottomia suosikkeja ovat Pad Kra Pao tofulla sekä green curry tofulla. Kasvissyöjänä olen iloinen, että lista on mietitty niin, että myös kasvissyöjä voi valita usean annoksen väliltä (proteiini valitaan itse, annoksien pohjat ovat samaiset kaikille). Annokset saa myös halutessaan vegaanisena. Seuraavaksi aiomme kokeilla (vegaanista) Mookataa, thaimaalaista BBQ:ta. 


U - Uimaranta. Lapsena olin oikea vesipeto mutta aikuisena nautin rannalla pötköttelystä ja mahdollisesti säärien kastamisesta merivedessä. Hellekesänä pulahdan kyllä mielelläni aaltoihin. Rannalle kävelen melkein päivittäin. Hangon uimarantoja (etenkin Tulliniemen) Laajasalon uimarannat eivät valitettavasti voita, mutta ne tuleva hyvänä kakkosena. 


V - Villat. Laajasalon villat, siis huvilat, omaavat kiehtovan historian ja ovat arkkitehtonisesti erittäin kauniita. Puurakentamisen parhautta. Löytyy kartanoa ja pientä mummonmökkiä, historiallisesti merkittäviä paikkoja ja tavallisia omakotitaloja.  


W - Wuorio. Villa Wuorio on Laajasalon merellinen kesäolohuone. Hirsihuvila on yli 120 vuotta vanha, Jugend-tyylinen rakennus. Alueelta löytyy rantasauna sekä kesällä toimiva bar/kahvila.  


X – XOXO. Suukkoja ja halauksia Laajasalosta. Pus pus. 


Y - Yliskylä. Uppby. Laajasalon keskusta, jossa tulee pyörittyä jonkin verran.


Z - Zoomi. En ole valokuvaaja mutta tykkään napsia kuvia luonnosta ja tapahtumista. Oman iPhone-kameran hyvä zoomi on aktiivisessa käytössä, kun haluaa fokusoida johonkin tiettyyn yksityiskohtaan. Yksityiskohdista muodostuvat isot kokonaisuudet, eikö? 


Å - Ångbåt. Höyrylaiva. Kesällä 1892 Koirasaaren edustalla törmäsivät toisiinsa höyrylaivat Ajax ja S/S Runeberg sillä seurauksella, että noin 40 henkeä hukkui. Tiedän myös, että Kruunuvuoren 1800-luvun huvila-asukkaat kävivät töissä mantereella ja matkustivat sinne höyrylaivalla. 


Ä - Äänet. Lokin kiljahdus, lehtien kahina, koirien haukunta, laineiden liplatus, tuulen humina, lasten nauru, lumen narskunta kengän alla, ohiajavan auton moottori, puheensorina, pikkulintujen sinfonia... ja sen vihaisen lumikon huuto... Pidän siitä miltä Laajasalo kuulostaa.  


Ö - Öljysatama. Pala Laajasalon historiaa. Toiminta loppui vuonna 2010. Öljysäiliöistä vain yksi taitaa enää olla paikallaan. Paikalta alkaa tulevaisuudessa merellinen ratikkamatka tai kävelylenkki siltaa pitkin kohti Helsingin keskustaa.  


Aittasaari, ©Lahtinen, 2021.

Aittasaari, ©Lahtinen, 2021.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma