Kruunuvuorenranta valotaiteen näyttämönä

Kruunuvuorenrannasta tehdään kovaa vauhtia valon kaupunginosaa, jota voi ihailla niin paikan päällä kuin kauempaa kantakaupungista ja Helsingin saaristosta. Keskeiseksi osaksi kaupunginosan identiteettiä ovat valotaide ja valaistus, jotka loistavat upeina yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa. Lokakuu on alkanut ja illat pimenevät nopeasti. Nyt on aika suunnistaa kohti Kruunuvuorenrantaa valotaidekierrokselle.

Valotaideteokset sijoittuvat Koirasaarentien alkuun ja loppuun sekä Jurmonkujalle, Rosalankujalle ja Gunillantielle. Valotaidekierros kannattaa aloittaa Alepa Kruunuvuorenrannan edestä ja suosittelen tätä mukavaksi iltakävelyksi. Kierros on yhteensä noin 6 km pitkä, Alepa alku- ja loppupisteenä. 

Kierros alkakoon:

Alepan sisäänkäynnin edustalla, Koirasaarentien alkupäässä komeilee kiemurteleva Madonluvut (As. Oy Henrik Borgströmintie 2). Metalliseen pintaan on kaiverrettu lauseita, jotka ovat itse asiassa Kalevalan runojen säkeitä. Teos valaistaan sisältäpäin, mikä saa runot loistamaan pimeässä. Teos on Anna Shkodenkon ja Tomi Humaliston suunnittelema.


Madonluvut valotaideteos Alepa Kruunuvuorenrannan edustalla
Madonluvut

Alepalta kannattaa jatkaa matkaa pitkin Koirasaarentietä ja pysähtyä ensimmäisen liikenneympyrän jälkeen Jurmonkujan ja Koirasaarentien nurkkaan. Setlementtiasuntojen piha-aukiolta löytyy Mielenmaisemat, joka on yhteisöllinen teos. Siinä heijastetaan valoseinälle ohjelmoidusti erilasia kuva-aiheita sekä asukkaiden itse tuottamia aineistoja. Teoksen on suunnitellut Design meets Youn Reija Pasanen.

Parvekkeet, ajatteleva teos sekä pirunpelto

Koirasaarentieltä kun kääntyy Jurmonkujalle, tulee vastaan Valoni, joka on Lighting Design Collectiven suunnittelema. Tässä teoksessa vuonna 2016 valmistuneen talon kaikki parvekkeet muodostavat yhdessä valotaideaiheen ja teos toimii samalla asukkaiden parvekevalaistuksena. Jurmonkujan ja Rosalankujan risteyksen jälkeen löytää teoksen nimeltä Bianca, joka päivänvalossa peilaa ympäristöään ulkopintansa kautta ja pimeässä se loistaa kahtena vaakasuuntaisena viivana. Valaistus ohjataan kalenteripohjaisesti, eli se tunnistaa auringon nousun ja laskun ajat. Tämä on myös Lighting Design Collectiven suunnittelema teos.

Rosalankujan päässä ihastuttaa Valonlähteillä. Vuonna 2019 valmistuneen rakennuksen eteläreunalle on rakentunut teräsrunkoisten mättäiden ”pirunpelto”. Ne loistavat pimeässä eri väreissä: keltaisena, sinisenä, oranssina,vihreänä ja punaisena.


Valonlähteillä valotaideteos loistaa eri väreissä nurmikolla, kerrostalojen edustalla.
Valonlähteillä

Kierrokselle palataan Rosalankujan ja Jurmonkujan kautta takaisin Koirasaarentielle. Toisen liikenneympyrän kohdalla, jossa alkaa myös Gunillantie, löytyy Nuotiopiiri. Teos koostuu kymmenestä betonivalaisimesta, jotka ovat samalla myös penkkejä. Ne on aseteltu ympyräksi, eli piiriin. Osana teosta on myös rakennuksen julkisivun valaisu. Teoksen on suunnittelut Lighting Design Collective.


Nuotiopiiri valotaideteos koostuu piirissä olevista pienistä betonipenkeistä, joiden alla loistaa valo.
Nuotiopiiri

Gunillantie on lumoava pimeän tullen

Koirasaarentien ja Gunillantien nurkassa löytyy mielettömän upea Portti. HASO Gunillan korttelipihan sisäänkäynnin yläpuolelle, kahden kerrostalon väliin on pingotettu metalliset vaijerit, joita valaistaan violetin eri sävyissä. Vaijerit aaltoilevat ja kokonaisuudesta tulee loimuavan lumoava. Tämän teoksen on suunnitellut Lighting Desing Collectiven Jari Vuorinen.

Gunillantien alkupäässä tien oikealla puolella sijaitsee Heka Koirasaarentie 36 ja sen portaikon seinustalla Värjätyt varjot. Sinertävät ja punertavat päällekkäiset neliöt luovat kutsuvan sisäänkäynnin asukkaille ja ihastuttavat ohikulkijaa. Teoksen on suunnitellut Lighting Design Collective.

Seuraavaksi Gunillantiellä tulee vastaan kolme Valoa Designin suunnittelemaa teosta: Valo-oksat, Valokirjontaa ja Aallot. Valo-oksat koostuu vierekkäisistä pystysuuntaisista valaistuista urista. Uria on aina kaksi lähekkäin, muodostaen V-mäisen muodon, ja ne on upotettu vuonna 2015 valmistuneen As Oy Helsingin Gunillan kivijalkaan. Valokirjontaa on integroitu toisen, vuonna 2016 valmistuneen talon muuraukseen. Reikäisen metallimuurauksen taustalta valaistaan karjalaisesta kirjontamallistosta tuttu kuvio. Aallot on luotu As Oy Kruunuvuoren Ankkurin kulmaan. Koko rakennuksen korkuinen teos on sininen ja eloisa, kuten merenaallot.


Aallot valotaideteos on sininen ja muistuttaa meren aaltoa.
Aallot

Valoa Designin kolmikon takana sijaitsee yksi Kruunuvuorenrannan pysäköintihalleista. Näitä halleja kutsutaan yhteisnimityksellä Kruunuparkit ja ne kaikki on valaistu eri väreissä. Tämä kyseinen loistaa yleensä sinisenä. Kruunuparkit ovat muodoltaan pyöreitä, monikerroksisia ja spiraalinmallisia pysäköintihalleja. Valaistuksen ideana on korostaa, että rakennus elää käytön mukana. Auton ajaessa hallissa kiertää julkisivussa kirkkaammin valaistu kohta. Liikenteen puuttuessa hohtaa rakennus komeasti pimeydessä. Kruunuparkkien valotaidekonseptin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto NRT Oy:n Teemu Tuomi.


Kruunuparkki pysäköintihalli on pyöreä ja valaistu värikkäästi.
Kruunuparkki Rosalankujalla, yksi viidestä Kruunuparkista.

Gunillantien ja Mellinintien nurkassa kohoaa kerrostalo, jossa loistaa teos Kevät, kesä, syksy, talvi. Sen on suunnitellut Valoa Designin Roope Siiroinen. Teoksesta ei ole tarkempaa kuvausta, mutta katsoja voi vetää johtopäätöksiä. Rakennuksen keskiosan rappukäytävä on valaistu vaalean keltaisella, kuten kevään ujo auringonpaiste. Lähempänä rakennuksen parvekkeellista päätyä oleva rappukäytävä komeilee kesäisen vihreänä ja rakennuksen päädyssä olevien parvekkeiden seinät loistavat oransseina, kuten syksyn ruska. Rakennuksen päällä loistaa kylmän valkoinen valo, talven lumihanki.

Mellinintien kultasuoni

Mellinintien alussa, Gunillan hiekkakenttää ja koulua vastapäätä, sijaitsee vuonna 2018 valmistunut valoteos Kultasuoni. Sen on suunnitellut Lighting Design Collective. Teos on kehitetty sanonnasta ”oma koti kullan kallis”. Pimeän tullen asuinrakennuksen julkisivun reliefit, sisäänkäyntien sisäänvedot ja ilmanvaihtokonehuoneiden seinäpinnat valaistaan kullanhohtoisiksi.


Kultasuoni valotaideteos  loistaa kullankeltaisena.
Kultasuoni

Mellinintien mutkassa kevyenliikenteenväylä muuttuu metsäiseksi soratieksi, jota pitkin pääsee takaisin Koirasaarentielle. Koirasaarentien lopussa löytyy Yksin, yhdes. Teos on porrashuonevalaistus, joka hohtaa sinertävänä pimeässä. Porrashuoneen ulkolasissa löytyy sanat ”yksin” ja ”yhdes”, jotka kaunokirjoitusfontilla näyttävät melkeinpä sykeviivoilta. Teos reagoi sisään astuviin ja ulos lähteviin ihmisiin muuttumalla lämpimän sävyiseksi. Yksin, yhdes on Lighting Design Collectiven käsialaa ja se on valmsitunut alkuvuodesta 2018.

Öljysäiliö valo- ja maisemateoksena

Lähellä K-Market Kruunuvuorenrantaa sijaitsee vanha öljysäiliö, joka vuonna 2012, Lighting Design Collectiven Tapio Roseniuksen toimesta, sai uuden käyttötarkoituksen. Öljysäiliö 468 on lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia saanut valo- ja maisemateos. Öljysäiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, syntymävuotensa mukaisesti, ja näiden aukkojen kautta led-valot syttyvät ja sammuvat eri tahdissa, tuulen rytmin mukaisesti. Näin ne saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja keskiyöllä punaisena.

Teosta voi ihastella ulkoa milloin vain (ja se on upea!) mutta säiliöön pääsee sisään tutustumaan aina syksyisin avointen ovien viikonloppuina. Tänä vuonna tapahtumaa vietetään 7.-9.10. Kolmen päivän aikana pääsee klo 17–22 välisenä aikana kokemaan tilateoksen Ipnos – lintujen kuiske. Teosta kuvaillaan näin:

”Mitä jos linnunrata päättyisikin tänään tänne? Pysähdy hetkeksi ja maista tähtien pölyä. Maalaa mieleesi unien kaunein lintuparvi ja katsele miltä se näyttää ja kuulostaa? Mistä he saapuivat ja minne parvi jatkaa matkaansa?”

Ipnos tuo myös päätökseen Siilo soi –tapahtumatrilogian. Ääntä ja valoa yhdistävä teossarja sai alkunsa koronapandemian synnyttämästä tarpeesta tuoda taidetta nautittavaksi turvallisesti ulkotiloihin. Vuonna 2020 koettiin Krono – valon kaiku ja vuonna 2021 Utu – Unien tila. Trilogian valo-osuudet on suunnitellut Lighting Design Collectiven Jari Vuorinen ja äänisuunnittelusta vastaa Aki Päivärinne.

***

Varaa valotaidekierrokselle mukaan hyvät kengät, lämmintä vaatetta sekä heijastimet. Osa teoksista saattavat olla sammutettuina (oman kierroksen aikana ainakin Portti ja Valokirjontaa eivät olleet päällä).

 

Nautinnollista kierrosta toivottaa,

LahtinenPS. Instagramin puolelle tulossa Reels, jossa valotaideteoksia esitellään. 

 

Tutustu kaikkiin teoksiin ja valotaide-karttaan tarkemmin täältä.

 


Aiheesta lisää/lähteet:

https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kruunuvuorenranta/valotaide#valotaide-kartalla

https://www.julkinentaide.fi/helsingin-kruunuvuorenrannassa-valotaide-osa-pihoja-ja-uuden-kaupunginosan-identiteettia

Helsingin kaupungin Instagram, @helsinki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma