Laajasalon nähtävyydet – koe ainakin nämä

Ensi viikolla, eli 17.-23.10., Laajasaloon saapuu yli 1 000 thaimaalaista palkintomatkailijaa. He ovat Aasian suurimman vakuutusyhtiön henkilökuntaa. Saaren oma Thai Papaya sai kunninan heidän kestimisille: viikon aikana ravintola tarjoilee sekä lounasta että illallista tälle joukolle. Turistien innoittamana päätin koota tämän Top 10 –listan Laajasalon nähtävyyksistä.

Laajasalon uimarannalta kuvattu auringonnousu.
Tunnelmakuva Laajasalon uimarannalta. Kuva: © Lahtinen, 2022

1. Laajasalon portti – vanhan moottorikadun silta

Ulkomuodoltaan ei mikään erikoinen nähtävyys mutta Herttoniemensalmen ylittävä silta yhdistää Laajasalon Herttoniemeen ja on ainoa väylä, jota kautta autoilijat pääsevät saareen. Tässä mielessä silta on tärkeä osa Laajasaloa. Historian aikamatkalla voi myös oppia laajasalolaisesta elämästä ennen tätä moottorikatusiltaa. Ennen siltaa Herttoniemensalmi ylitettiin nimittäin venein ja lautoin. Venäläiset rakensivat ensimmäisen salmen ylittävän sillan 1870-luvun loppupuolella. Siltaa korotettiin höyrylaivoille eikä sitä voinut yhdessä vaiheessa ylittää autoilla… Lisäksi sillan alla löytyy upea muistomuraali omistettuna laajasalolaiselle muusikko-toimittaja-kirjailijalle. Tutustu siltaan tarkemmin täältä.

2. Haltiamänty

Kauppakeskus Saaren vieressä, Yliskylän puistokadun torimaisella alueella, komeilee näyttävä ja tuuhea mänty. Sen runko näyttää haljenneelta. Mänty sijaitsee Yliskylän tilalle kuuluneella alueella ja se on ollut tilan väen uhri- ja suojelijapuu. Yliskylän haltiamänty on tietojen mukaan ainoa pääkaupunkiseudulla säilynyt pyhä uhripuu. Lue lisää täältä.

3. Aittasaari

Nimestään huolimatta Aittasaari on oikeastaan niemi ja siellä sijaitsee myös Laajasalon golfkenttä. Niemen kärjestä kulkee silta yksityiselle Repossaaren saarelle. Aittasaari oli saari vielä 1700-luvulla ja vuoden 1873 kartalla se oli osa Degerön kartanon puistoa. Alueelle oli jo tuolloin rakennettu kävelyteitä. Nykyään Aittasaaren ympäri kulkee noin kahden kilometrin pituinen metsäinen pururata merellisissä maisemissa ja alue on suosittu ulkoilualue. Aittasaaren rannoilla voi uittaa myös koiraa. Tutustu Laajasalon luontoon täältä. 

4. Saaren kartanot

Saarella sijaitsee viisi kartanoa: Degerön kartano, Jollaksen kartano, Stansvikin kartano, Tullisaaren (Tuurholman) kartano sekä Uppbyn tila, jonka vanha päärakennus on nykyinen Ylistalo. Tutustu saaren kartanoihin Kartanoiden saari –kirjoitussarjassani. Päätösosa, Upbbyn tila, on tulossa pian. 

5. Vanha kaivosalue – Kaivoskallion luonnonsuojelualue

Laajasalon Koirasaarentien luoteispuolella sijaitsee Stansvikin, eli Tahvonlahden, rautakaivokset. Stansvikin rautamalmi löytyi vuonna 1766. Nykyisin alueella sijaitsee Kaivoskallion luonnonsuojelualue, jossa voi vielä tänäkin päivänä nähdä vanhat, vedellä täyttyneet kaivoskuilut. Lue lisää Stansvikin rautakaivoksesta sekä muista Laajasalon vanhoista louhoksista täältä.

6. Hiidenkirnu Itäniityn laakson luonnonsuojelualueella

Jollaksessa sijaitsee kaunis metsäinen Itäniityn laakson luonnonsuojelualue. Metsässä samoilu on rauhoittava kokemus. Alueella sijaitsee Tonttuvuori, jonka pohjoisrinteestä löytyy näyttävä kaksoishiidenkirnu. Sen halkaisija on noin metrin. Hiidenkirnun löytää seuraamalla Mainiementien lopusta lähtevää polkua noin 100 metriä ja kipuamalla hieman rinteeseen. Alueella löytyy myös geokätkö. Aiheesta lisää täältä.

7. Kruunuvuorenrannan valotaideteokset sekä Öljysäiliö 468

Keskeinen osa Kruunuvuorenrannan identiteettiä on valotaide. Valotaideteokset sijoittuvat Koirasaarentien alkuun ja loppuun sekä Jurmonkujalle, Rosalankujalle ja Gunillantielle. Rannalla, vanhan Öljysataman alueella, sijaitsee upea Öljysäiliö 468. Klikkaa itsesi tänne ja ota kirjoitus oppaaksesi valotaidekierrokselle. 

8. Matosaari

Entinen saari, nykyinen niemi Jollaksessa, rakennettiin linnakkeeksi Krimin sodan aikoina 1800-luvun puolivälissä. Alue kuului aikanaan Jollaksen kartanolle ja myöhemmin se muuttui kesähuvilapaikaksi. Nykyään Matosaari on Helsingin Meripelstusyhdistyksen tukikohta sekä yleinen virkistysalue. Tutustu Matosaareen tarkemmin täältä.

9. Stensvik

Stansvikin kartanolta pääsee Tahvonlahdenniemelle. Se on upea mäntymetsäinen alue, jonka kärjessä sijaitsee karu ja kivinen ranta. ”Stensvik”, kiven lahti, on tuulinen mutta lumoavan kaunis paikka meren keskellä. Vastarannalla kohoaa Santahamina. 

10. Helsingin suuret puut

Helsingin seudun merkittävimpien puiden keskittymä sijaitsee Laajasalossa. Esimerkiksi Helsingin todennäköisesti suurin mänty sijaitsee Reposaarentien päässä, lähellä Reposalmen päälaituria. Vuonna 2003 männyn ympärysmitaksi on mitattu 365 senttimetriä ja korkeudeksi peräti 28 metriä. Helsingin paksuin puu löytyy taas Tullisaaren puistossa. Myrskyn kaatama mutta edelleen paikallaan sijaitseva monirunkoinen tervaleppä on ympärysmitaltaan 703 senttiä.


Mikä näistä nähtävyyksistä on sinun suosikkisi? 


Aiheesta lisää:

Tutustu saareen pyörällä

https://www.laajasalosyndrooma.com/2022/07/laajasalon-kierros.html


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat