Tutustu Laajasaloon sovelluksien avulla

Tein tässä vähän aikaa sitten koosteen Laajasalon nähtävyyksistä ja olen myös kirjoittanut Laajasaloon tutustumisesta pyörällä. Itse kun edelleen tutustun rakkaaseen kotisaareemme, käytän useita eri tiedonlähteitä apunani: kirjoja, artikkeleita, paikallisuutisia, sosiaalista mediaa, laajasalolaisia… On minulla puhelimessa myös kaksi sovellusta, joiden avulla olen tutustunut Laajasaloon tarkemmin. Toinen niistä pelillistää tutustumista, toinen on seuran luoma kartta- ja tapahtumasovellus.

Sovellukset ovat geokätköilyn oma sovellus Geocaching, jonka voi ladata sovelluskaupoista, sekä Laajasalo-Degerö Seuran kehittämä MyLaajasalo –sovellus, joka löytyy osoitteesta laajasalo.app.

Vasemmalla kuvakaappaus Geocaching sovelluksesta, jossa komeilee kaikki Laajasalon geokätköt. Oikealla kuvakaappaus MyLaajasalo-sovelluksesta.

Geocaching -sovellus

Geokätköilyn aloitin vuonna 2018 yhdessä mieheni kanssa. Harrastuksesta olin kyllä kuullut jo pari vuotta aiemmin, mutta innostus nosti päätään, kun ystävämme ylisti ulkoilun yhdistämistä geokätköilyyn. Silloisella asuinalueellamme oli paljon metsää ja niiden uumenissa löytyi muutamia kätköjä, jotka etsimme käsiimme. Siitä harrastus sitten sai alkunsa.

Geokätköily on lähtökohtaisesti ilmainen harrastus. Otimme kuitenkin tuolloin noin 30 euroa maksavan vuositilauksen, jolloin kaikki kätköt aukeavat sovelluksen kartalle. Ajattelimme, että otetaan uudesta harrastuksesta kaikki irti. Ilmaisversiossa näkee kyllä kaikkien kätköjen sijainnit ja osa kätköistä on kaikkien löydettävissä, mutta harmaiden, siis ei-aktiivisten kätköjen, kirjaaminen ei ole mahdollista eikä niistä saa myöskään lisätietoa. 

Geokätköilyn taikaa

Luontoon.fi –sivusto kuvailee geokätköilyä nykyaikaisena aarteenetsintänä, ja sitä se toden totta on. Rakastan luonnossa liikkumista ja kolmevuotiaasta lähtien olen etsinyt metsistä yleensä syötäviä aarteita, eli sieniä. Geokätköilyn tuoma etsimisen ilo kiehtoo minua todella paljon. 

Kaikille sopivassa geokätköilyssä etsitään siis geocaching-yhteisöön kuuluvien harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen/kännykkäsovelluksen tai pelkän kartan avulla. Harrastus on maailmanlaajuinen ja yhteisö valtava. Kuka tahansa geokätköilystä innostunut voi luoda oman geokätkön, rekisteröidä sen palveluun ja käydä piilottamassa sen muitten geokätköilijöitten löydettäväksi.

Geokätköjen sijaintitiedot, siis koordinaatit, sekä kätkön kuvauksen (usein hauska aivopähkinä, tarina tai historiatieto) näkyvät rekisteröityneille harrastajille. Harrastajaksi pääsee vierailemalla joko geocaching.com tai geocache.fi sivuilla. Rekisteröityminen on aina maksutonta. Harrastuksen aloittamiseksi tarvitsee ainoastaan verkkoyhteyden sekä joko gps-paikannukseen soveltuva laitteen, älypuhelimen tai kartan. Omasta mielestä helpoin tapa aloittaa on ladata geocaching-sovellus puhelimeen.

Geokätköjä on viittä eri vaikeustasoa sekä viittä eri maastotasoa. Vaikeus- ja maastotasoiltaan helpoimmat löytyvät yleensä helposti ja nopeasti, ja useimpien luokse pääsee jopa pyörätuolilla. Etsiminen vaatii toisinaan myös ongelmanratkaisutaitoja sekä hyvää fyysistä kuntoa. Usein kätköt ovat filmipurkkeja, geokätköputkiloita tai tavallisia pakastusrasioita, mutta olen minä löytänyt joskus pienen roska-astian kokoisen kätkönkin. 

Kätköt on yleensä piilotettu maastoon joko kiven- tai puunkoloihin, rakennusten rakenteisiin tai naamioimalla kätkö ympäristöön. Geocaching vaatii eräänlaista hienovaraisuutta, sillä kätkön avaaminen ja kirjaaminen, siis nimensä kirjaaminen kätkön fyysiseen lokikirjaan, tulisi tehdä piilossa, jotteivät ”jästit”, kätköilyä harrastamattomat henkilöt, huomaa touhujasi ja löydä kätköä. Kirjaamisen jälkeen kätköpurkki tulisi sulkea huolella ja palauttaa omalle paikalleen piiloon.   

Tähänastisista löytämistäni kätköistä upein sijaitsi Sompion luonnonpuistossa Pyhä-Nattasen huipulla, jossa vierailimme viime kesänä. Itse kätkö oli perinteinen purkki, mutta sen sijainti ja sen ympäröimät maisemat olivat henkeäsalpaavan upeat. Hauskimmat ja luovimmat (ei siis perinteisiä purkkeja) olen löytänyt taas Saariselän alueelta.

Geokätköily Laajasalossa

Geokätköily on mukava harrastus, mutta meilläkin se on melko sesonkikohtainen ja ajoittainen, ja on aikoja kun emme käy laisinkaan kätköillä. Viimeisin kirjaukseni on tämän vuoden kesältä, jolloin olin Saariselällä, ja pari uutta kätköä nappasin myös Laajasalosta. 

Laajasalossa ja sen lähialueilla on lukuisia erilaisia ja eritasoisia geokätköjä. Laajasalon geokätköistä useimmat ovat kuitenkin maastotasoltaan haastavia: kätkön vaikeusaste, eli sijainnin löytäminen, saattaa olla tasolla 1-2, mutta maasto on tasoa 5, mikä tarkoittaa, että kätkölle pääseminen vaatii joko akrobatiaa tai puihin kiipeämistä (jota en enää kyllä suostu, pikkutyttönä ehkä olisinkin kiipeillyt). Tästä syystä jää melko usea kätkö hakematta Laajasalosta. Olen tähän asti kirjannut Laajasalossa kaikki perinteiset kätköt, joiden maastotaso on alle 3,5, muutamaa multikätköä lukuun ottamatta. Lisäksi olisi muutamia mysteerikätköjä vielä löydettävänä.

Geokätköilyn ansioista sain ensikosketukset esimerkiksi Itäniitynlaakson luonnonsuojelualueeseen ja sen hiidenkirnuihin, Snellman-korkeakouluun ja sen ympäristöön sekä Karpiselän upeisiin rantoihin, sillä näillä alueilla en ole liikkunut kovinkaan paljon eikä nämä yleensä ole ensimmäisinä suosituslistoilla, kun kysyy, että missä Laajasalossa kannattaa käydä ja vierailla. 

MyLaajasalo -sovellus

MyLaajasalo –sovelluksen, ”appin”, tallensin puhelimeeni vuonna 2019, kun tutustuimme Laajasaloon asuinalueena ensimmäisen kerran. Laajasaloon muutettuamme tutkin sovellusta tarkemmin, sillä varsinkin koronavuonna 2020 oli mukava käydä ulkoilemassa ja tutustumassa uuteen kotisaareen (ja koska oman kodin sisätilat olivat jo tulleet hyvin tutuiksi koronasulun aikaan).

Sovelluksen löysin sattumalta, kun vierailin Laajasalo-Degerö Seuran sivuilla. Seura on kaikkien laajasalolaisten oma seura ja sen tehtävänä on edistää alueen viihtyisyyttä, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä. MyLaajasalo on seuran kehittämä puhelinsovellus kaikille laajasalolaisille ja Laajasalon ystäville. 

Sovellus on luotu Laajasalon kartan päälle ja kartalle on nostettu Laajasalon nähtävyyksiä ja retkikohteita. Pisteitä näpäyttämällä voi katsella kauniita kuvia sijainneista sekä lukea niistä lisätietoa. Sovelluksessa on listattu myös Laajasalon palveluita ja tapahtumia. Tänään lauantaina 5.11.2022 on esimerkiksi kissakahvila Kauppakeskus Saaressa, Nuorten ympäristötilassa klo 12–15. 

Olin unohtanut sovelluksen olemassa olon, vaikka se minulla edelleen onkin puhelimessa. Ihmettelin tässä toissa viikolla Kultapossupuistoa Instagramissa ja siellä eräs seuraajani mainitsi Laajasalo-sovelluksen ja että sieltä löytyy hieman lisätietoa puistosta. Ihana kiitos muistutuksesta, avasin sovelluksen jälleen. 😊


Oletko sinä geokätköilijä? Oletko kirjannut jo kaikki Laajasalon purkit? Entä oliko MyLaajasalo-sovellus sinulle entuudestaan tuttu?


Lähteet:

https://www.luontoon.fi/geokatkoily

https://www.laajasalo-degero.fi/

 

Aiheesta muualla:

https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/geokatkoily-2/nain-aloitat-geokatkoilyn.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thai Papaya – saaren oma thaimaalainen ravintola

Laajasaloon kuntoportaat jo vuonna 2023 – Ilomäenpuiston kuntoportaat

Kartanoiden saari – Tullisaaren kartano, Turholma